Hamilelik döneminde genital bölgede sivilce veya şişlik gibi çeşitli oluşumlar görülebilir. Hormonal değişiklikler ve artan kan akışı bu tür durumları tetikleyebilir. İşte hamilelikte genital bölgede çıkabilecek bazı yaygın durumlar:
Bartholin Kisti: Bartholin bezleri vajinanın alt kısmında bulunur ve bu bezlerin kanalları tıkandığında kist oluşabilir. Bu kistler küçük, ağrısız olabilir
.
Cilt Etiketleri: Hamilelik sırasında hormonların etkisiyle ciltte küçük et benzeri çıkıntılar görülebilir. Bu etiketler genellikle zararsızdır ve doğumdan sonra kaybolabilir.
Varisli Damarlar: Hamilelik sırasında pelvis bölgesinde artan basınç nedeniyle vajinal ve vulvar varisler gelişebilir. Bu varisler şişlik, dolgunluk hissi veya hafif ağrıya neden olabilir.
Akne veya Sivilce: Hormonal değişiklikler nedeniyle bazı kadınlarda genital bölgede akne veya sivilce benzeri küçük şişlikler oluşabilir.
Molluskum Kontagiozum: Genellikle cinsel yolla bulaşan, küçük, yuvarlak ve pürüzsüz kabarıklıklar yapan bir virüs enfeksiyonudur. Ağrısızdır ve kendiliğinden iyileşebilir.
Bu tür şişlikler veya sivilce benzeri oluşumlar hamilelik sırasında sık görülebilir
HPV 16 siğil yapmaz, patoloji sonucu yanlıştır. Bazı cihazlar var, sadece 16 ve 18'e odaklanmışlardır ve nadiren yanlış sonuç verirler. Şöyle olur; HPV 11 veya 6 varsa bunu 16 veya 18 olarak algılar. Laboratuvar işi 1 kere yaptığı için ikinci kez yapmak istemez ama ikinci kez bir test daha yapsaydı, cihazını temizleyip uygulamasını düzelterek testi tekrarlasaydı, HPV 16 çıkmazdı. Avrupa’da, tip 16 sonucu çıksa teyit ettirmek için aynı cihazla ya da farklı bir cihazla ikinci kez test yapılır. Ama Türkiye’de öyle değil, bizim insanımız çok çabuk sıkılır, bir kere yapar ve ikinciyi önemsemez. Tekrar aynı yerde test verme. Test vereceksen farklı bir laboratuvarda yaptır, sonucun negatifse güven ve 2 ay sonra yine aynı laboratuvarda test ver, konuyu kapat.