Merhaba, öncelikle eşinize de size de geçmiş olsun. Panik olduğunuzu biliyoruz, hepimiz bu yoldan geçtik. Size ne kadar sakin olun desek de biliyoruz ki bu süreci yaşayacaksınız. Ama bilin ki hepsinin çözümü var hele ki 3 ay diyorsunuz bu kadar erken fark ettiyseniz ne kadar güzel, ilerlemeden önüne geçtiniz demektir.

Ancak naçizane bir önerim olacak size, bu forumda sizin de gördüğünüz gibi hepimiz bu hastalıkla mücadele ediyoruz. Yani sizin geçtiğiniz bu yoldan geçen yüzlerce kişiyiz. Biraz vakit ayırıp yazılanları okursanız eğer nasıl süreçlerden geçtiğimizi görecek, belki bu kadar panik olmayacaksınız.

Ama ben yine de anlatayım size. Smear temiz gelmiş, güzel. Hpv biri yüksek biri düşük riskli gelmiş. Yukarda @dayettine güzelce özetlemiş zaten, bunlara uyarsanız düşük riskli tipi 6 ayda vücudunuzdan atma şansınız var. Bir ihtimal yüksek riskli tip biraz daha uzayabilir. Tip 16-18 en riskli ve dirençli tiplerden ikisi ve rahim ağzı kanserinin yanlış hatırlamıyorsam %70'ine sebep olan tipler. 16 ve 18'i diğer yüksek riskli tiplerden ayırmalarının sebebi işte bu.

Smear'iniz temiz gelmiş ancak yüksek riskli tip ile enfekte olduğunuz için doktorunuz kolposkopi işlemi yapmak isteyebilir. 16-18'de kesin yapılıyor zaten ama bence sizde de yapar. Kolposkopi bir ameliyat değil, ufak bir tanı operasyonu gibi düşünebilirsiniz. Kolposkopi cihazı bir çeşit mikroskoptur ve doktor tıpkı normal jinekolojik muayene gibi kolposkopi cihazı ile rahim ağzınızdaki hücre yapılarını inceliyor. Bunu yaparken bir solüsyon sıkıyor ve ordaki renk değişimlerine göre hücre bozulması olası gibi gördüğü yerlerden biyopsi alabiliyor. Rahim ağzında sinir hücreleri zayıf olduğu için bu aşırı acı hissettiğiniz bir işlem değil. Daha sonra aldığı biyopsiler patoloji incelemesine gidiyor ve bunun sonucu olarak temiz gelebiliyor ya da kanser öncesi lezyon denilen cin1-2-3 seviyelerinde sonuç çıkabiliyor. Cin1 dediğimiz hücre katmanlarının 1/3inde hücresel bozulmalar görülmüş demek, cin2de 2/3 oranı, cin3'te ise 3/3 oran. Ama bunların hiçbiri kanser tanısı anlamına gelmiyor. Hepsinin önlemi var.

Cin1 genelde kendi kendine gerileme potansiyeli yüksek olduğu için doktorlar işlem yapmayıp smear ile takip önerir. Cin2'de de bazen takip önerilir bazen leep işlemi uygun görülür, cin3'te ise leep ile hücresel bozulma olan doku alınır ve kanserin önüne geçilir.

Erken yakalamanız iyi dediğim şey de işte tam olarak bu. Çünkü görülen rahim ağzı kanseri vakalarının çoğu takipsizlik sebepli oluyor. Gördüğünüz gibi düzenli kontrole giden bir kadının rahim ağzı kanserine yakalanması oldukça zor.

Şu an hpv'nin bilinen bir tedavisi yok. Virüs vücuttan bağışıklık ile atılabildiği için sizin yapabileceğiniz en doğru şey hayat tarzınızı bağışıklığınızı yüksek tutacak şekilde değiştirmeniz olacaktır. Ahcc sipariş etmişsiniz bu iyi çünkü hpvnin vücuttan atılmasını hızlandırdığını gördüğümüz önemli bir takviye. Bu forumu okursanız hepimiz bir şeyler yapıyoruz. Beslenmeyi düzenlemek, kan değerlerine baktırıp eksikler varsa tamamlamak, uykuyu düzenlemek, mümkünse sporu hayata sokmak, sigarayı bırakmak alkolü azaltmak, stresten uzak kalmak.. bunlar yapabilecekleriniz. Epilasyon olarak jilet kullanmamanız lazım çünkü siğil vb durumlarda yayılmasına sebep oluyor. Tüylerinizi bu süreçte sadece makasla kısaltın veya tıraş makinesi ile nazikçe temizleyin. Bir de tabii ki eşinizle birlikte enfekte olduğunuz için çift tedavisi çok önemli. Yani biriniz bunlara uyup diğeriniz uymuyorsa ikiniz de hpv'den arınamadığınız bir döngüye girebilirsiniz.

Yeniden geçmiş olsun.