mukaddes Nickli Üyeden Alıntı
Hpvnin özellikle yüksek ve orta riskli tipleri rahim ağzında kanser öncesi lezyonlar denilen hücresel bozulmalara sebep olabilmektedir. Bu sebeple hpvnin yüksek riskli hpv tiplerine sahip kadınlarda (özellikle de 16 ve/veya 18 taşıyıcısı ise) smear sonucu ne gelirse gelirse gelsin kolposkopi yapılır ve hpvnin hücre dokularında yarattığı hasar incelenir. Cin1-2-3 dediğimiz şeyler kolposkopi sonucudur. Cin1 ise genelde kendi kendine gerileyebileceği için düzenli smear testi ile takip edilerek gözlemlenir ve ek bir operasyon yapılmaz. Ancak cin2 ve cin3 sonucu gelirse leep dediğimiz bir operasyon yapılır. Burda da kansere dönüşme riski olan doku alınır.
Smear ve hpv testi aynı şeyler değildir. Hpv testi başka smear başkadır. Hpv testi sizde hpv olup olmadığını varsa hangi tip olduğunu anlamak içindir. Smear ise rahim ağzı kanseri riskini öngörmek içindir. Smearde bazen yanılma payı olabildiği için yüksek riskli tiplerin varlığında ise kolposkopi dediğimiz tanı işlemi uygulanır. Bu sebeple eşiniz için sadece smear testi vermeniz yetmez, tipleme testi yaptırıp hangi tipte virüs taşıdığını da öğrenmeniz gerekir.
Bir diğer sorunuz da, hayır ömür boyu kalmayacak. Siteyi biraz kurcalarsanız pek çok kişinin belirli bir süre sonrasında hpv negatif olduğunu görmüş olursunuz. 1-2 yıl içinde atılıyor genelde. Virüs bağışıklık aracılığıyla atılabildiği için sağlığınıza beslenmenize sporunuza uykunuza özen gösterirseniz, imkanınız varsa eşinizle birlikte ahcc kullanabilirseniz, cinsel ilişkiden de uzak durursanız atılımını hızlandırabilirsiniz.
Bu arada hiv ilişkim olmadı yazmışsınız ancak hpv ile hiv'i karıştırmayın ikisi farklı hastalıklar. Ayrıca prezervatif bile hpvye karşı %100 koruyucu değildir ve bulaşması için illa penetrasyon olmasına gerek yok, deri teması da yeterlidir bilginiz olsun. Hpvde özellikle siğiller varken bulaşıcılık en yüksek seviyededir.