Merhaba arkadaşlar,
Bu yazımda sizi bir konuda bilgilendirmek istedim. Aklında soru işareti olanları da rahatlatacaktır. Okuduklarımdan ve araştırdıklarımı size aktararak bu konuyla ilgili bazı şeyler söyleyeyim:
Cin'in kansere dönüşüm süreci tamamen cin'in derecesiyle alakalıdır. Bu ne demek?
Cin 1 kansere cin3 kadar çabuk dönüşmez demektir. Çünkü rahim ağzı hücresel değişikliklerde bile ilk başta ascus, sonra cin1, sonra cin2, daha sonra cin3 ve ardından rahim ağzı kanseri olursunuz. O nedenle eğer cin seviyeniz cin1 ise, hemen telaşa kapılmayın, çoğu kişide cin1 geriliyor.
Cin2 ise ve hpv tipiniz yüksek riskli ise genellikle operasyon yapılıyor. Cin3 ise kesinlikle operasyon yapılıyor ve kanser öncüsü doku çıkartılıyor.
Akabinde parça alınıp, patolojiye gönderiliyor, buna da biyopsi diyoruz. Biyopsi sonucu sınırlarda negatif ve pozitif durumu gibi bir durum var arkadaşlar. Hemen anlatayım:
Sınırlarda pozitif/bitişik ne demek?
Geride cin1/cin2/cin3 hangisine sahipseniz bu cin'li lezyonların kalabilme ihtimalini gösteriyor. Yani sınırlarda pozitif olması iyi bir şey değil, doku tam alınamamışsa ya da az alınmışsa bu gibi sonuçları olabiliyor, doktorun suçu değil bu arada onu belirteyim. Çünkü her operasyonda doktor sizin cin3 olduğunuzu bile bilmeyebilir, pap smear sonucunuza göre cin2 diye yola çıkarsınız bakmışsınız cin3...
Sınırlarda negatif ne demek?
Kanser öncüsü dokuya ait bir şey kalmamış demektir arkadaşlar, test ya da biyopsi sonucunuz %98 temiz çıkar.
Şunu da belirteyim:
Hpv tipinin önemi burada çıkıyor işte, özellikle kadınların hpv tiplendirme testi yaptırması lazım. Eğer hpv tipiniz yüksek riskli ise; cin1'in cin3'e dönüşme hızı da buna göre artabilir. Bazı kişilerde 7-8 yıl olurken, bazı kişilerde sadece 1-2 yılda cin3 olabilirsiniz, ya da hali hazırda bulunan cin3'ünüz tedavi edilmediğinde 1-2 yılda kanser olabilirsiniz. Çok kısa bir süreç dikkat edelim.
Bunu da unutmayalım:
CIN 1'lerin %40 ya da %60ı kendiliğinden geriler.
CIN 3'lerin ise %40'ının kansere dönüştüğü söylenmekte.
Konizasyon Sonrası Elde Edilen Sonuçların Değerlendirilmesi ? Tekrar nüks eder mi?
Leep konizasyon sonrası cerrahi sınırların negatif olması durumunda lezyonların tekrar etme riski çok düşüktür. Konu ile ilgili en büyük çaplı çalışma 2001 yılında ve 4417 hastayı kapsayan araştırmadır. Ve tüm hastalarda Cin3 (HGSIL) lezyon vardır. Konizasyon sonrası cerrahi sınır negatif olan hastalar 18 yıl (boru değil) boyunca izlenmişler ve 4417 olgunun sadece 15’inde yüksek kanser öncülü lezyonlar yani (Cin2 ya da Cin3) saptanmıştır. Tekrarlama zamanı ise ortalama 9 yıldır. %99.7’lik grupta ise nüks olmamıştır.
Umarım faydalı olmuştur.
Arya.
- Yararlandığım kaynaklar -
Reich O, Pickel H, Lahousen M. et al. Cervical intraepithelial neoplasia III: long-term outcome after cold-knife conization with clear margins. Obstet Gynecol. 2001;97(3):428.
HSIL LEEP Konizasyon ile Tedavi Sonrası Patoloji Sonuclarının Değerlendirilmesi, Ya Cerrahi Sınır Pozitif ise Olayı :-( | HPV