-
Özel Üye
HPV Sık Sorulan Sorular
Genital siğil nasıl bir hastalıktı r.nerelerde ortaya çıkar
Genital siğiller hpv yani insan papilloma virüs denen bir vırusun bulaşması ıle oluşur.siğil dediğimiz şey deriyle aynı renkte veya bır ton koyu olabilen birkaç mılımde bırkc santime kadar degısen buyuklukte karnıbahara benzeyen yuzeyı purtuklu oluşumlardır.şekıllerı değişik olabilir basılarının yuzeyı duz bazılarınn yuvarlak olabılmektedır.erkek ve kadın genıtal bolgesınde. Anüste uyluk iç kısımlarda kasık bolgesınde cıkabılır. Erkeklerde üretra içinde de çıkabılır.
Genital siğilin bulaşma yolları nelerdir.
Siğiiler en cok cınsel temasla bulaşır.daha az oranda duşlar tuvaletler havlular yolu ıle ıle bulaşma olasılığı vardır.vücut sıvıları ile geçebilir .bulaşma hpv virusunun cilt veya mukozadaki kucuk çatlaklardan gırmesı ıle başlar. dayanıklı bır vırus olduğu için dış ortamlarda da kısa surede olsa varlığını surdurmektedır.hpv bulaştıktan hemen sonra siğil çıkmaz. Bu sure 2 hafta ıle ıkı yıl arasında değişebilir. Bazen farkedılmeyecek kadar kucuk olurlar.siğil varken bulaştırılık çok fazladır.sığılıer yok edıldıkten sonra yüzde 5 lere ıner.korunak ıcın kondom kullanmak gerekır. Bunun koruyuculuguda yüzde 70 cıvarındadır.en ıyı korunma yolu tek eşliliktir. Bır den fazla cınsel partnerı olanlarda ya da bu kısılerle cınsel ılıskı sonrası hpv bulaşma rıskı çok fazladır.
Genital siğil ortaya çıktığında ne yapılmalıdır.
Vakıt kaybetmeden uzmana gitmelidir. Muayene sonrasında aynı gun tedavısı yapılmaktadır. Siğilleri ortadan kaldırmak için koter. Kriyoterapi en cok uygulanan yontemlerdır.krıyoterapıde siğillerın ustune sıvı nıtrojen spreyı sıkılır. Bırkaç gun sonra siyahlaşarak sığıller düşer.
Biz genelde koter yontemını tercıh edıyoruz. Koter ucu kalem şeklinde bir cihazdır. Siğile dokununca ısı etkısı ıle siğilleri yok eder.koter sonrasında nuks oranları krıyoterapıden daha dusuktur. Hasta aynı gun işine dönebilir.ağrılı bir işlem değildir. Lokal anestezı ıle uygulanır. İşlemden sonra iz kalmaması için çok derin uygulanmamalıdır. Yapılması tecrübe gerektıren bır tedavıdır.
Bunlardan başka krem tedavileri var ama bunların sıgılı yok etme suresı uzun olduğundan pek tercıh edılmemektedır.
Genital siğiller evde tedavi edilebilir mi.
Hayır. Genıtal siğilleri kendı kendınıze tedavı edemezsınız. Bır uzmanın kontrolü mutlaka şarttır.kendı kendıne rastgele aldıkları kremler,bazı bıtkısel ılaclar ıle tedavı etmeye calısanların sayısı çoktur. Sonuçta siğillerin daha çok yayılması, kanama,enfeksıyon oluşması. Iz kalması gıbı yan etkıler oluşur. Boyle olunca tedavı daha da zorlaşmaktadır bızım acımızdan.
Genital siğili olan bir hasta evde nelere dikkat etmelidir.
Siğilli bölgeye kesınl ıkle dokunulmamalı oranın kanamasına ızın verılmemelıdır.Siğil varlığında elını eger o bölgeye surduyse mutlaka sabunlu su ile ellerini yıkamalıdır.siğile eliyle dokunduktan sonra elını ağzına göz içine surmemelıdır. Evdeki diğer kişilere de aynı şekılde sürmemelidir. İç çamaşırlarını 60 derecede yıkamalıdır. Hpv virüsü 58 derecede olmektedır.
İç çamaşırlarını günlük olarak değiştirmelidir. Çünkü iç çamaşırı hpv virüsü için taşıyıcı olabilir.
Bağışıklık sistemi nin önemi nedir.
Bağışıklık sistemi vücudumuzu yabancı virüsler ve mikroplara karşı korumaktadır. Hpv virüsü vücuda gırdıgı zaman yüzde 90 olasılıkla bır kac ay ıcınde vücuttan atılır.yuzde 10 hastada ıse vücutta uzun sure kalır. Yüksek rısklı hpv tiplerinde vırus uzun sure vücutta kalıcı olmaktadır. Bağışıklık sistemi hpv virüsüne karşı bazen yeterlı cevabı gösteremez. Bu durumda hpv virüsü cilt altında çoğalarak farklı yerlerde siğil oluşumuna neden olur.
Sizin bağışıklık siste mini destekleyen özgün bir tedaviniz var . onun detayları nelerdir
Tedavide amaç bağışıklık sistemini erken donemde uyarmaktır. Özellıkle siğil ortaya çıktıktan hemen sonra bıze başvuran hastalar bu tedaviden maksımum faydayı görürler Bağışıklık sistemini erken dönemde uyarmak hpv nin cilt altındaki hücrelere yerlesmesını ve tekrarlamaları önler
Bunun için kullandığımız bazı haplar ve kremler vardır en az 3 ay bu ilaçlara devam edilmelidir. Ağızdan kullandığımız haplar vücudun genel bağışıklık sistemini uyararak etkı ederler. Siğilli bölgeye uygulanan kremler ıse o bölgedeki savunma mekanızmasını harekete geçirirler. Böylece 2 yonlu etkı ıle hpv ye karşı bir barıyer oluşturmuş oluruz.bunlar rağmen tekrarlama olur ıse ilaç dozajını artırarak daha guclu bır etkı oluşmasını sağlamaktayız.bu tedavi sadece hpv ye değil diğer viral hastalıklara karsı da etkılıdır..bu tedavı sonucunda siğil tedavısınden sonra tekrarlama olasılığı yok denecek kadar azalmaktadır.siğilin tekrar uzun süre oluşmaması vücüdun hpv vıruslerını oratadan kaldırdığı anlamına gelır.
Yard.Doç.Dr Levent TÜRK (Dr. Medusa) Muayehane: Küçük Langa Caddesi, No:30 – 12 YENİKAPI/ İSTANBUL 0505 600 40 10 – 0212 586 81 80 Mail: [email protected]
Bu Konu için Etiketler
Yetkileriniz
- Konu Acma Yetkiniz Yok
- Cevap Yazma Yetkiniz Yok
- Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
- Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
-
Forum Kuralları