Arkadaşlar konu başlığının hangi tarihte açıldığına bakın lütfen, sorular soruldu cevaplar verildi bitti cevapları blogtan da okuyabilirsiniz. Sordugunuz soruları cevaplayacak bir doktor röportajı yok :)
Yazdırılabilir Görünüm
Arkadaşlar konu başlığının hangi tarihte açıldığına bakın lütfen, sorular soruldu cevaplar verildi bitti cevapları blogtan da okuyabilirsiniz. Sordugunuz soruları cevaplayacak bir doktor röportajı yok :)
Arkadaşlar merhaba bende yeniyim aranızda çok moralim olmasa da yaşamaya çalışmaya çalışıyorum. Antalyadan bi doktor bu röportajı hazırlamış ben okudum belki sizde okumak istersiniz
HPV ortak kullanılan çamaşır ve havlulardan ya da tuvalet banyo hamam sauna güzellik merkezi gibi ortamlardan bulaşır mı?
HPV’nin bilinen ve kabul edilen tek gerçek bulaş yolu vardır; o da cinsel ilişki. Bunun dışında annede aktif siğil varsa normal doğum sırasında nadiren bebeğin solunum yollarına da geçebilmektedir. Bu iki durum dışında kanıtlanabilmiş bir bulaş yolu bilinmemektedir. Elbette tıpta sıfır ihtimal diye bir şey hiçbir zaman olmaz. %0,1 ihtimalle de olsa bazı tesadüfi ve nadir durumlar (tırnak aralarından, cerrahi aletler, vibratörler, inhalasyon yolu…vs) olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Bunlar tıp literatürüne geçen nadir örneklerdir. Ancak şunu söyleyebiliriz ortak kullanım eşya ve çamaşırlardan, tuvaletlerden, hamam sauna masaj güzellik merkezi gibi ortamlardan bir insana HPV bulaşmaz. Çünkü HPV son derece dayanıksız bir virüstür; dış ortamlarda pek yaşayamaz.
HPV ömür boyu vücutta kalır mı? Evlenmeme engel teşkil eder mi?
HPV son derece yaygın görülen bir virüs ailesidir. Cinsel aktif bireylerin %50-80’i bir şekilde bu virüsle karşılaşır. Ve yüksek ihtimalle bir kişiye bulaşmış olsa dahi vücudundan kendiliğinden temizlenir. Aksi olsaydı herkes sürekli HPV tedavisi almak zorunda kalırdı. Şu ifade çok yanlıştır. ‘HPV size bulaşmış artık sizden hiç zaman ömür boyu çıkmayacak’ Böyle bir şey yoktur. Doğru bir tanı tedavi süreci ve korunma yöntemlerine de riayet edilirse 1 yılda %70, 2 yılda %90 HPV vücudunuzdan tamamen silinir. HPV bulaşmış olması kişinin evlenmesine bu sebeple engel değildir. Önemli olan bilinçli olmak, tedbir almak ve özenli bir tedavinin gerçekleşmesini sağlamaktır. Tedavi olunduktan sonra cinsel birliktelik yaşamamak için bir sebep yoktur.
Bana HPV bulaştığına göre eşim beni aldatmış mı demek oluyor?
Böyle bir durum aldatılmanın kanıtı olarak düşünülmemelidir. HPV çok uzun yıllar sessiz vaziyette (uykuda) vücutta kalabilmekte ve bağışıklığın zayıfladığı bir an ortaya çıkabilmektedir. Eşin ne zaman bu virüsü kaptığını bilmek ya da tahmin etmek pek olası değildir. Bulaş zamanını gösteren bir laboratuvar testi de bulunmaktadır. Bu konuda doktorunuza lütfen baskı yapmayın; bir şey elde edemeyeceğiniz gibi tedavi sürecinizi de aksamasına neden olabilirsiniz. Hiçbir doktor bu konu üzerinden sizle veya eşinizle polemiğe girmek istemeyecektir. Tedavinize odaklanmanız, evlilik ile ilgili sorunlarınız ya da kuşkularınız varsa da evlilik terapisi sürecine dahil olmanız en mantıklı olanıdır.
HPV tedavisi gördüm hala eşime bulaştırma riskim var mı? ne yapmalıyım?
HPV tedavisi gördüyseniz eşinize HPV bulaştırma riskiniz tamamen ortadan kalkmasa da epeyce azalmaktadır. Yine de eşinizin mümkün olan korunma tedbirleri almasında ve de aşı olmasında büyük fayda vardır. Biz genel olarak eşlerden birisi HPV tedavisi almış ise iyileşmeden sonra çifte seks yasağı koymuyoruz ancak 3-6 ay süre ile prezervatif ile korunmalarını tavsiye ediyoruz. Bu sürede nüks olmamış ise bulaştırma riski çok çok daha düşük seviyelere kadar inmektedir. Daha önce belirttiğimiz gibi HPV konusunda %100 ya da %0 gibi kesin ifadeler kullanmak hiçbir zaman doğru olmaz. Mümkün olan en geniş çerçevede önlem almak sizi ve eşinizi büyük ölçüde koruyacaktır.
HPV siğilleri sürekli böyle tekrar edip duracak mı?
Hayır; özenli bir tedavi ve koruyucu tedbirlerle bir şekilde HPV ve onun neden olduğu siğillerden kurtulacaksınız. Siğiller tekrar edici olabilmektedir ama bir şekilde tedavi konusunda ısrarcı olunur ise siğiller de zaman içinde son bulur. Tamamen geçmemesi çok nadir karşılaşılan bir durumdur. Ne kadar erken ve hızlı tedavi yapılırsa o kadar avantajlı olunmaktadır. Tedavi yanında bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanız, yeni virüslerle karşılaşmamak adına dikkatli olmanız ve de eşli tedavi çok çok önemlidir.
Nüks ihtimalini azaltmak için ne yapmalıyım?
Korunma tedbirlerine uymak çok önemlidir. Cilde zarar verecek epilasyon tekniklerini (jilet tüy dökücüler) terk edin. Ayrıca siğil çıkarsa sakın koparıp kanatmayın çünkü çoğaltırsınız. Sigara içiyorsanız bırakmanızı da şiddetle tavsiye ederiz. Partnerinizin ya da eşinizin sağlık kontrolden geçmesi de son derece önemlidir. Bunun dışında bağışıklık sisteminiz zayıfsa bazı takviye ürünler de (vitaminler, AHCC gibi) bu konuda kullanılabilmektedir.
HPV bulaşması için cinsel birleşme şart mıdır?
HPV bulaşı için cinsel birleşme şart değildir. Sürtünme yoluyla da karşıdan bulaşabilir. Dolayısı ile kız veya erkek, bakire dahi olsa HPV kapabilir. Cinsel organların birbirine değmesi bile bulaşma için yeterli olabilmektedir.
HPV diğer cinsel ilişki yolları ile de bulaşır mı?
HPV klasik penis vajinal ilişkisi dışında oral seks ya da anal seks yolları ile de karşıya bulaşabilmektedir. Oral yolla ağız içine ya da boğaz bölgesine; anal ilişki yoluyla da anal bölgeye ya da genital bölgeye yerleşebilmektedir. Hatta ve hatta parmak yoluyla yapılan sekste bile HPV tırnak aralarına yerleşip oradan da taharetlenirken kişinin kendi anal bölgesine dahi geçiş yapabilmektedir.
Anal bölge HPV siğilleri bir erkeğin homoseksüel olduğunun bir işareti midir?
Elbette HPV’nin anal seks yoluyla da bulaşabilir. Ancak anal bölgede HPV siğilleri olması o kişinin (kadın ya da erkek) anal seks yaptığının ya da homoseksüel erkek olduğunun göstergesi asla değildir. Çünkü HPV kasıklardan da aşağıya doğru inerek anal bölgeye kolaylıkla atlayabilmektedir Bazen de jilet vasıtası ile genital bölgedeki HPV anal bölgeye direkt olarak kişinin kendi eli ile ekilebilmektedir. Bu yüzden epilasyon amaçlı jilet kullanımını asla ve asla tavsiye etmiyoruz.
Prezervatif ne kadar koruyucudur?
Prezervatif yani kondom HPV’den tam anlamıyla kişiyi korumamaktadır. Çünkü penis kökü, göbek altı ve testis bölgesinden de HPV bulaşabilir ya da bulaştırılabilir. Prezervatif diğer hemen bütün cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kişiyi %100 korumaktadır. Bu açıdan kullanımı riskli cinsel ilişkilerde şarttır. HPV’den ise kişiyi %50-60 korur diyebiliriz. Yine de erkek açısından penisin ve idrar deliğinin (üretra) korunması ve üretral taşıyıcılık varsa kadına bulaştırmanın önlenmesi açısından prezervatif çok çok önemli bir korunma yöntemidir.
HPV’den %100 korunmak mümkün müdür?
HPV’den %100 korunmak pek mümkün değildir. Ben bu durumu araç-otomobil kullanmaya benzetiyorum. Hepimiz biliriz ki otomobil kullanıyorsak ya da otomobile biniyorsak kaza riskimiz her zaman vardır. 0 risk diye bir şey trafikte olamaz. Biz hata yapmasak karşımızdaki hata yapıp bize zarar verebilmektedir. Ancak trafik kurallarına uymak, hız yapmamak ve emniyet kemeri takmak gibi tedbirler bizim kaza riskimizi minimalize eder. Kaza yapsak bile az hasarla o kazayı atlatmamıza neden olur. HPV’de de olaya da böyle bakmak gerekir. Cinsellik hayatımızda olduğu sürece HPV riski her zaman vardır. Ne kadar dikkatli olursak ve önlem alırsak, HPV nedeniyle ciddi sorun yaşama ihtimalimiz de o kadar az olur.
HPV bir kadına bulaşmış ise o kadın mutlaka rahim ağzı kanseri olur mu?
Olmaz. Eğer bir kadına onkojenik tip HPV rahim ağzına bulaşmış ise ve o kadın hiç jinekolojik kontrolden geçmiyor ise olayın kansere kadar gitme olasılığı (ki 15-20 yıllık bir süreçtir) sadece %1-2’dir. Geri kalan büyük bölüm bir noktadan geri döner ve vücut savunma sistemleri hastalığı ortadan kaldırır. Tek kadın özelinde evet risk %1-2 olarak düşünsek de bütün kadınları hesap ettiğimizde ortaya korkunç bir tablo çıkmaktadır. Bu sebeple HPV kadın sağlığı ve toplum sağlığı açısından çok önemlidir ve giderek yaygınlığı artmaktadır.
Genital siğil çıktı kanser olur muyum?
Kanser yapıcı tipler ile siğil yapan HPV tipleri birbirinden çok farklıdır. Siğil oluşturan HPV tipleri büyük çoğunlukla hücre DNA’sını bozmaz ve kolay kolay kansere sebebiyet vermez. Kuşkusuz genital siğiller de çok önemlidir. Tedavi olunmadığı takdirde yayılıp bütün genital ve anal bölgeye yayılabilir. Siğiller akıntı koku kanama kaşıntı gibi hijyenik sorunlara neden olabilmektedir. Kişinin cinsel yaşamını ve ruh sağlığını da çok olumsuz etkileyebilir. Daha da ihmal edilirse yara açılması ve dokuda kanserleşme dahi görebilmekteyiz. Ancak bunlar çok nadir örneklerdir.
HPV aşısı kimlere yapılmalı?
HPV aşısı 9 yaşından itibaren kadın erkek herkese yapılabilir. Burada sağlık politikası olarak kitlesel aşılama yapılacaksa belli bir gruplar daha öncelikli olabilmektedir. Elbette ideali 9-12 yaş arasında tüm çocukların aşılanmasıdır. Bu mümkün olmamışsa cinsel aktiviteye başlanmadan tüm bireylerin veya erkeklerin 21 yaş kadınların 26 yaş öncesinde aşılanmasıdır. Bu da olmamış ise kadınlar daha öncelikli olduğu için bizce her kadın yaşı ve cinsel yaşam durumu ne olursa olsun mutlaka aşılanmalıdır. Burada elbette çok ileri yaşlar hariç üst bir yaş çıtası koymak doğru değildir.
Tek eşli olduğuma göre aşı yaptırmak zorunda mıyım?
Kendinize ve eşinize bu konuda %100 güveniyorsanız aşı olmanıza gerek yok denilebilir. Ancak güven duymaktan öte tedbir almak çok daha akıllıca olacaktır. Hayat şartları maalesef insanları farklı yollara sevk edebilmektedir. En çok güvendiğimiz insanlar dahi hiç sebepsiz bize üzecek davranışlarda bulunabilmektedir. Önce kendinizi ve ailemizi düşünüp aşı olmak en iyisidir.
HPV aşısı kaç doz yapılmalıdır?
HPV aşısı 15 yaş altı çocuklarda 2 doz (0 ve 6 ay), yetişkinlerde ise 3 doz (0-2-6 aylar) halinde yapılır.
HPV aşısı kaç yıl korumaktadır? Tekrar (rapel) doza ihtiyaç var mıdır?
Bu sorunun yanıtını tam olarak bilmiyoruz. Şu anki bilimsel çalışmalardan elde edilen veriler aşının çok uzun yıllar hatta ömür boyu kişiyi içeriğindeki tiplere karşı koruyabileceği yönündedir. Elbette yıllar içinde bilimsel veriler artıkça rapel tekrar doz aşı yapılmasına ihtiyaç var mı yok mu konusu netleşecektir. Şu an için 3 doz aşılamadan sonra bir daha rapel doza ihtiyaç görülmemektedir. Fakat on yıllar içinde teknolojik gelişmelerle birlikte yeni tipleri de kapsayan yeni aşılar ortaya çıkabilir, onlara karşı da aşılama-bağışıklama gündeme gelebilir.
Kimlere HPV aşısı yapılmaz?
HPV aşısı sadece gebelere ve 9 yaş altına yapılmaz. Bunun dışında bilinen bir kontrendikasyonu yoktur. Emziren anneler dahi aşı yaptırabilmektedir. Elbette kişi aseksüel yaşıyor yani hiçbir cinsel yakınlaşmada bulunmuyor ise aşı olmasının da doğal olarak bir anlamı yoktur. Yine 65 yaş üzerinde aşı olunması teknik olarak çok önemli olmayabilir. Çünkü HPV’nin neden olabileceği kanser durumları yaşam süresinin çoğu kez üzerine çıkmaktadır.
Erkeklere HPV aşısı yapılmalı mıdır?
Aşı bizce erkek çocuklarına ve genç orta yaş erkeklere de yapılmalıdır. Çünkü erkekler genel olarak virüsün taşıyıcısı ve dağıtıcısı konumundadır. Erkekleri koruma kapsamına almak dolaylı olarak kadınları da korumak demektir. Ayrıca ileriki yıllarda daha çok konuşacağımız boğaz-oral-penis-anal bölge kanserleri de büyük oranda HPV ile ilişkilidir ve erkeklerdeki sıklığı da giderek artmaktadır. Şu an kadındaki kadar yüksek sesle dillendirmesek de 9 yaşından itibaren erkek çocukların ve herhangi bir yaş grubundaki erkeklerin de aşılanması gerektiğini düşünüyoruz. Ben kendi pratiğimde erkek tek eşli olduğunu kesin bir dille beyan ediyorsa aşı önermiyorum. Ancak çok partnerli bir cinsel hayatı varsa yine aşı olmasını kuvvetle tavsiye ediyorum. Erkeklerin aşılanması hem erkeğin kendini hem şu anki eşini (ya da eş adayı tüm kadınları) korumak için bu çok önemli bir konudur.
Çocuklarıma aşı yaptırmalı mıyım? En erken kaç yaşında yapılabilir?
Eğer maddi olanaklarınız varsa çocuklarınıza HPV aşısı yaptırmanızı şiddetle tavsiye ederiz. İleride pek çok kanser türüne ve siğil oluşumlarına karşı onları korumuş olacaksınız. En erken 9 yaşında kız ve erkek çocuklara HPV aşısı yapılabilir.
HPV aşısı en geç kaç yaşına kadar yapılabilir?
Aşının üst yaş sınırı teorik olarak yoktur. Aşının temel işlevi kişiyi HPV nedeniyle ortaya çıkabilecek kanserlerden korumaktır. Kanser gelişimi de minimum 10 yılda ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple en az 10 yıllık bir yaşam ön görünüz varsa ve cinsel olarak halen aktifseniz HPV aşısı olmamak için bir sebep de yoktur. DSÖ ve devlet sağlık politikaları genellikle bazı gruplara öncelik tanımaktadır. Birey kendi cinsel yaşam tarzı ve yaşına göre de bir karar verebilir. Elbette çok ileri yaşta ve cinsel açıdan aktif olmayan bireylere yapmanın da bir anlamı yoktur.
HPV aşısı Türkiye’de var mı? SGK karşılıyor mu?
Türkiye’de şu an için sadece 4’lü aşı (tip 6,11,16,18 karşı koruyan) mevcuttur. Batı ülkelerinde artık sadece 9’lu aşı kullanılmaktadır. Dünya piyasasına 5-6 yıl önce çıkmasına rağmen 9’lu aşı ülkemizde henüz ruhsat alabilmiş değildir. 4’lü (ya da 2’li) HPV aşıları rutin aşılama programı ve SGK geri ödeme kapsamında değildir. Dolayısı ile bilinçli ve maddi imkanı olan insanlar isteğe bağlı olarak HPV aşısını kendileri yaptırmaktadır.
HPV aşısı HPV bulaştıktan sonra gereksiz midir?
Gereksiz değildir aksine HPV bulaşan insanların daha çok aşıya ihtiyacı vardır da denilebilir. Çünkü HPV’nin birçok tipi vardır. Ne kadar çok tip karma biçimde yerleşirse, vücudun savunma mekanizmaları o tiplere karşılık vermekte zorlanmaya başlar. Dolayısı ile kanser riskini artıran bir tablo da ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden ‘HPV sana bulaşmış artık aşı olmanın anlamı yok’ demek çok eski bir söylemdir. HPV bulaşmış olsa dahi aşı olmanızda fayda vardır. Aşı bulaşmış tipe elbette etki etmez ama diğer tiplerden sizi koruyacaktır. Aşı indirekt yoldan hastalığı daha kolay atlatmanıza ve de nüks ihtimalinin azalmasına da yardımcı olmaktadır.
HPV aşısı yaptırırsam artık düzenli jinekolojik kontrolden geçmeme ve smear sürüntü aldırmama gerek kalmaz mı?
Hayır aşı olmuş olmanız kontrolden ve takipten çıkacağınız anlamına asla gelmez. HPV’nin pek çok nadir görülen tipi vardır ve bunlar aşı kapsamı içinde değildir. Yıllık düzenli jinekolojik (veya ürolojik) kontrolünüzü yaptırmanızda gereğinde smear ve HPV DNA testi yaptırmaya devam etmenizde fayda vardır.
Ülkemizde 9'lu aşı yok gelmesini beklemek sonra aşı olmak daha mı akıllıca olur?
Hayır çünkü yakın zamanda geleceğinin bir garantisi yok. Bir an önce aşılanmanızda fayda vardır. 9’lu aşı bir gün gelirse ekstra 2 doz yaptırmanız yeterli olacaktır.
HPV aşılarının ölüme neden olduğunu sosyal medyadan okudum, bu doğru mu?"
Kesinlikle yanlış ve yalan bir haberdir. HPV aşı ile ilişkilendirilmiş herhangi bir ölüm vakası yoktur. Trafik kazası geçirip ölen ya da yüksek uyuşturucudan ölen insanları dahi aşıyla alakalıymış gibi lanse etmek tek kelime ile saçmalıktır. Bugüne kadar yapılan 80 milyon aşıdan sonra 51 ölüm vakası araştırılmış hiçbiri aşı ile ilişkili bulunmamıştır.
HPV aşısının içindeki alüminyum kısırlık yapıyormuş, doğru mu?"
Yine yanlış ve saptırılmış bir haberdir. Aşı ile ilişkili olarak genç kızlarda ovaryen yani yumurtalık yetmezliği gelişmesi durumu tıbben araştırılmış ve böyle bir şey olmadığı bilimsel olarak gösterilmiştir. Aşı olan grupla olmayan gruplar arasında hiçbir farklılık yoktur. Üstelik alüminyum içme sularımızda dahi eser miktarda bulunan doğal bir elementtir. HPV aşılarında 0,5 mikrogram düzeyinde yani çok eser miktarda alüminyum bulunur. Birkaç doz aşı ile vücuda alınması tıbbi açıdan bir önem arz etmemektedir. Bu haberler aşı karşıtı grupların art niyetli yalanlarıdır ve hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Maalesef aşı karşıtı gruplar ortalığı bulandırmak için para karşılığında kimsenin ciddiye almadığı insanlara ve dergilere bazı makaleler dahi yazdırmaktadır. HPV aşısının bazı lokal kızarıklık kaşıntı hafif ateş gibi basit yan etkileri dışında önemli bir yan etki durumu bugüne kadar rapor edilmemiştir.
HPV aşıları kanserden ne kadar korumaktadır?
4’lü HPV aşısı onkojenik tipler olan 16 ve 18’e karşı koruyucudur. Bu tipler tüm onkojenik tiplerin %75-80’ini oluşturmaktadır. Yani 4’lü aşı sizi en az %75 HPV ilişkili kanserlerden korur diyebiliriz. Ülkemizde olmayan 9’lu aşı ise %90 oranında kişiye kanserden korumaktadır. Daha önce de belirttiğimiz gibi HPV ve onun neden olduğu sağlık sorunlarından %100 korunmak tıbben pek mümkün değildir.
Batı ülkelerinde HPV konusu ne kadar gündemde?
Batı ülkeleri HPV sorununu neredeyse çözmek üzereler bu yüzden artık eskisi kadar çok gündemde kalamıyor. Öyle ki bu işi çok sıkı tutan ve aşılama işine en erken başlayan ülkelerden birisi olan Avusturalya serviks kanserini çok yakın gelecekte toplumundan ilk silen ülke olacak gibi gözükmektedir. 10 yılda siğil ve diğer HPV enfeksiyonlarında %85-90 azalma bildirilmiştir. Artık ülkeler tedaviden çok aşılama üzerine odaklanmakta, ilk okul çağında aşılamayı zorunlu hale getirmiş durumdadır. Hatta aşı karşıtı grupların etkisinde aile tarafından aşı yaptırılmayan çocuklar okullara dahi kabul edilmemektedir. Aynı şekilde genital siğil görülme sıklığı da dramatik biçimde düşmektedir. Kuşkusuz aşılamanın maliyeti tedavilerin (ameliyat kemoterapi radyoterapi) yanında çok komik kalmaktadır. Bu ülkeler uzun vadede ekonomik açıdan da büyük kar elde etmektedirler.
Bizim ülkemizde HPV konusu ne kadar ciddi düzeyde?
HPV büyük bir hızla yayılmaya devam etmektedir. Bundan 10 yıl öncesi ile karşılaştırdığımda polikliniğe genital siğil nedeniyle başvuran erkeklerin sayısında büyük bir artış vardır. Toplumda turizminde etkisi ile de adeta geniş bir tip havuzu oluşmuş durumdadır. Aynı hızda kadınlarımızda enfekte edilmeye devam etmektedir. Bu hızla giderse 10-15 yıl sonra serviks kanseri yanında boğaz-farenks anal bölge penis kanserleri de çok yaygın görülecek; insanlarımızın hayatlarına mal olacağı gibi HPV ülkemize de maddi manevi büyük bedeller ödetecektir.
Arya merhaba, HPV'nin dış ortamda canlı kalma süresi konusunda bir bilgi var mı? Örnek olarak; HPV olan bir kişi genital bölgeyi kaşıma veya dokunma sonucunda HPV tırnak aralarına geçip orada birkaç saat canlı kalabiliyor mu? Bu durumda farkında olmadan tırnaklarımızı ağzımıza götürdüğümüzde ağzımıza bulaşma riski var mı?
Bir başka virüs olan HIV hava ile temas ettiğinde yaşama imkanı olmuyor bu yüzden HIV in oral yolla bulaşması çok zor. Çünkü virüs hava ile temas ediyor.
HPV nasıl bir virüs? Hava ile temastan etkileniyor mu? Sabunla mı ölüyor ? Isı görünce mi ölüyor? Bu konuya açıklık getirebilirse çok iyi olur
Selam Detaycı, sabunla ölmüyor diye biliyorum, hatta alkolle de tam ölmüyor ilginç bir virüs. Açıkçası tırnak arasına girmesi vs ordan bulaşması gibi şeyleri bilemiyorum ama ben eskiden tırnaklarıyla oynayan biriydim, sigile dokunursam mutlaka elimi yıkardım ama o kadar yani türlü türlü dezenfekte yöntemleri kullanmazdım, sabunla yıkar geçerdim sonra bazne tırnak etlerimle ugrastıgım olurdu, ve bir şey olmadı açıkçası, yani sadece kendimi örnek verebilirim, tırnaktan bulaşma gibi ihtimalleri bence dusunmeye dahi gerek yok cinsel yolla bulasma diye bir şey %99 iken. Bence sıkıntı olmaz ağzına götürdün diye elini hpv olmazsın ben yaşamadım en azından.
Merhaba bagisiklik sistemi hpyi yok ettiği gibi e ger hpv vücuda girmişse bagisiklik sistemini bozabilirmi yada hpv virusu vücuda girdiğinde bagisiklik sistemini bozdu diyelim tekrar bagisiklik sistemi kendini toparladıktan sonra vücuttan hpvyi atarmi bunu merak ediyorum cevaplarsanız sevinirim
Merhaba. Ben yeni üye oldum sürecimi anlatmak istiyorum. Geçen yıl Şubat ayında mantar enfeksiyonu geçirdim doktora gittim ve sonuç as-cus geldi ben doktora tekrar gitmeyecektim fakat vulvada siğiller farkettim ama doktora gidene kadar geçtiler sonra adet öncesi tekrar çıktılar nedense adet olmadan önce çıkıp sonra gidiyorlardı doktora gittim ve ikinci testte as-cus gelince kolposkopi işlemi yapıldı ve sonuç hsıl geldi. Leep işlemi yaptırdım sonucunda cerrahi sınırlar temiz geldi bu süreçte bir sürü takviye yeşil çay mandalina kivi d vitamini beta glukan kullandım 2 doz da aşı oldum bir ay sonra kontrolüm ve aşım var. Buraya kadar her şeyi iyi fakat bir ay önce tekrar bir kaşıntı oldu ve çok değişik siğile de benzemeyen bir şey çıktı doktora gittim bu siğil değil bence dedi bir süre sonra kaşıntı da gitti küçüldü de ama 4 gündür tekrar kaşınmaya başladı bendekiler siğil mi değil mi zaten çok anlaşılmıyordu. Tabi bu süreçte psikolojik olarak çökmüştüm vertigo geçirmiştim vücudumda da kaşıntılar olmuştu 2 ay önce ve benzeri şeyler çıkmıştı şimdi bu vulvada çıkan şeyin siğil mi yoksa vücudumda çıkan şeyler gibi bir şey mi olduğunu anlayamıyorum. Moralimi bozmak istemiyorum ama gerçekten bu süreç çok can sıkıcı bu siğilse içerde de çoğalma mı oluyor demek acaba 🙁
Ayrıca ben sürekli vajinit geçiren biriyim sürekli enfeksiyon oluyor ne kadar iyi bakarsam bakayım düzelmiyor kasık ağrısıyla gittiğim doktorda enfeksiyon diyor bunu bi türlü geçiremedim böyle bir sıkıntısı olan var mı ? Vajinit hpvye etki ediyor mudur?
Merhabalar Gam, hsv olma ihtimalin var mı? Ya da molluskum? gerçi doktor sigil değil bence demiş ama ne olduğunu bulamamıs.
sana tavsiyem bir cilt doktoruna görün, asıl hpv ile yani hpv'nin görünüşleri ile cilt doktorları ilgileniyor. cildinde cıkan seyleri en iyi onlar bilir, o yüzden bence bi dermatoloji bölümüne de göster.
Merhaba ben hpv bagisikligi düşürüyormu diye bi soru yazmıştım ama cevabını öğrendim düşürmüyormuş tessekur ederim ama 1 sorum daha olucak ben ilişkiden 1 hafta sonra aids belirtileri yaşadım 26.gun devlette elisa 61.gun sağlık ocağında elisa 81.gun combo 99.gun devlette elisa oldum negatif çıktı benim dudağımda ilişkiden 2 ay sonra sigil gibi bisey çıktı ve hâlâ var geçen dermatolojiye gittim bana sigil dediler hpv diye bisey demediler mikroptan olmuş dediler sigil demek hpv virusu anlaminana mi geliyor her sigili olan insanlar icin çünkü bildiğim kadarıyla aids belirtilerinde sigil gözükmüyor bendede ilk kez böyle bisey çıktı ve aids belirtileri yaşadım ve ara arada yaşıyorum bazı belirtileri dudagimda cikan sigil ara ara bu belirtileri yaşamama sebeb olurmu tessekurler
Tessekur ederim arya cevabın icin peki ben son bi soru daha sorabilirmiyim sana ben kızla hiç dudaktan opusmedim kız penisime tukurdu oral yapti orada sigil çıkmadı teması olduğu yerde 4 aydır dudağımda 1 tane çıkmıştı ilişkiden 2 ay sonra oda dermatologa gösterdim bi tedavi uyguladı sigil temasın olmadığı yerdede cikarmi ilişkiden sonra tessekurler
Soruyu net anlamadım ben tükürdü bilmem naptı detaylarından sıyrılarak daha net sorar mısın? Noktalama işaretleri de koy lütfen, gerçekten hiçbir şey anlamadım şu yazıdan:''oral yapti orada sigil çıkmadı teması olduğu yerde 4 aydır dudağımda 1 tane çıkmıştı ilişkiden 2 ay sonra oda dermatologa gösterdim''
Özür dilerim arya sorumu anlamadığın icin tekrar yazayım ben kızla dudaktan 2.3 saniye bi öpüşme oldu dudagim da 1 tane sigil cıktı 2 ay sonra küçük bi sigil ama daha çok kiz penisimi yaladı tukurdu felan ama penisimde sigil yok hpv çıkacaksa bende E ger penisimde çıkması gerekmezmi temasın olduğu yer penis dudakta fazla bi temasım olmadı eğer kızda hpv virusu varsa bana kızın dudağından geçtiyse normal olarak penisimde de çıkması lazım sigil dudagim da neden ciksin ben onu anlamadım hpv virusu temasın olduğu yerde cıkmazmı yani dudagim da zaten çıkmış öptü beni dudağımdan penisimde de cıkmazmı hpv normalde bunu anlamadım hpv temasın olduğu yerde cikar bildiğim kadarıyla umarım bu sefer sorumu anlamissindi daha açıklayıcı olmuştur tessekurler
Özür dilerim arya sorumu anlamadığın icin tekrar yazayım ben kızla dudaktan 2.3 saniye bi öpüşme oldu dudagim da 1 tane sigil cıktı 2 ay sonra küçük bi sigil ama daha çok kiz penisimi yaladı tukurdu felan ama penisimde sigil yok hpv çıkacaksa bende E ger penisimde çıkması gerekmezmi temasın olduğu yer penis dudakta fazla bi temasım olmadı eğer kızda hpv virusu varsa bana kızın dudağından geçtiyse normal olarak penisimde de çıkması lazım sigil dudagim da neden ciksin ben onu anlamadım hpv virusu temasın olduğu yerde cıkmazmı yani dudagim da zaten çıkmış öptü beni dudağımdan penisimde de cıkmazmı hpv normalde bunu anlamadım hpv temasın olduğu yerde cikar bildiğim kadarıyla ama penisimde yok sadece dudagim da var sigil yani diyorumki hpv virusu kaçtığım zaman temasın olmadığı yerde çıkabilirmi umarım bu sefer sorumu anlamissindi daha açıklayıcı olmuştur tessekurler
Ne olacak merhaba, yüzeysel öpüşmeden HPV geçmez. French kiss dediğimiz daha derinden öpüşme olmuşsa HPV imkanı olabilir.
Oral sekste ise penisin ucundan girmesi daha zordur. Genital bölge jiletle alınmadığı taktirde HPV nin erkeğe bulaşması düşük ihtimal.
ne olucak benimde ağzımda siğil var ağız kanseri belirtileride yaşıyorum doktorada gidip söyleyemiyorum biyopsi öneriyorlar korktuğum için 190 gündür ağzımda bu şey var en sonunda kanserden ölüp gidicem herhalde
ağzımda lökoplaki eriplokopi oluyor çizgimsi beyazlıklar ağzımda hep aynı 2 noktada bül oluyor boğazımda hpv siğili var herhalde ne yapıcam inan bilmiyorum 190 gündür böyle yaşadım birkere doktora gitmiştim sadece bogazımdaki siğil i veya tümörü gördü evet bişey var takip etmemiz lazım gerekirse biyopsi yapıcaz dedi ağzımda olan diğer bül lökoplaki eriplokopi oldugunu bilmiyor çünkü gitmedim daha sonra 190gün olmuş ağız kanseriysem metastaz yapıcak rahmetli olucam bu gidişle çok korkak biriyim gerçekten ya işler son noktaya gelmeden hiçbirşey yapamıyorum korkumdan
Bence her şeyden önce tüm yazılarını ''ölüp gidicem, rahmetli olucam bu gidişle, ölücem'' diye sonlandırmayı bırak önce.
Bu gerçekten hem seni kötü etkiler, hem tüm okuyucuları, ben okurken bile rahatsız oldum.
Öleceğini mi düşünüyorsun gerçekten? O zaman doğru bir hastaneye, ''ben öleceğimi dusunuyorum benim agzımdaki her şeye bakılsın, hatta check up'a girmek istiyorum'' diyorsun. Öyle netleştir bak bakalım ölecek misin ölmeyecek misin.
Bunun dışında doktor gerekirse biyopsi yaparız demiş, biyopsi yaptırmak dogru ve mantıklı bir seçenek.
ağzınızda olan ''bül lökoplaki eripkopi'' dediğiniz şey nedir bilmiyorum ama bunu siz bilip söylüyorsanız bu alanda uzman doktor hayli hayli biliyordur, oturun anlatın, her şeyin bir çözümü var. Korkunuzdan burada durup böyle yazılar yazarak bir sonuca varamazsınız.
Panik olmayin ilk önce buraya rahat yazdiginiz gibi doktorla paylasin.Panik atağım var bu yüzden daha önce bende araştirmistim bunlari ya bende varsa diye.Her biri farkli bir sey gösteriyor.Bül şişlik sanirim,lökoplaki kalin beyaz bir alan eriplokopi kirmizi alan.Eğer bunlarin hepsi varsa zaten doktor direk söyler.Ama lökoplaki olsa kalin kalici bir deri oluyormuş yani siyirma vs.ile geçmiyor. sizin agiz epiteli soyuluyor olabilir çizgi çizgi.Dis macunu markasi bile etkileyebiliyor agzin yapisini.
Merhaba,
38 yaşındayım. Temmuz ortası yapılan kolposkopi sonucumda Cin1 olduğumu öğrendim. Pap smearımda aynen şöyle yazıyordu. Yüksek riskli saptandı. Genotip(31,33,35, 39,45,51, 52,56,58,59, 66 ve 68).Bunlardan biri ya da birileri bilmiyorum ki. Dr uma 2 kere sordum hangisi anlayacağımız bir test yapamaz mıyız diye. Yüksek risk taşıyor, anlayamayız dedi. Bunun üzerine kolposkopi YAPILDI.CİN 1 çıktı. Ben annemi endometrium ca dan kaybettim. 39 yaşındaydı.cin1 olduğumu öğrendiğim günden beri uyku uyuyamadım, her gün ağladım.Kanser olacağım düşüncesi gitmedi aklımdan. Nerden kaptım, nasıl kaptım diye düşünmekten beynim uyuşuyor. En son artık çıkamıyorum bu işin içinden diye terapiye başladım. İlaç başladı Dr.
Lakin burayı keşfettim, sözlüğe bakarken link atılmıştı. Burayı okuduktan sonra ilk kez o gece uyku uyudum. Yalnız değilim ve çaresi var diye düşünmeye başladım. Ahcc timehealth aldım, başlayacağım. Sigarayı bırakıyorum. Adımlar atıyorum, moralimi yüksek tutmaya çabalıyorum.Gardasil 1.dozu da oldum.
Sorum şu,
Beş yıldır birlikte olduğum sevgilimden kaptığımı düşündüğüm bu hpv, sanıyorum şimdilerde çıktı meydana. Diyeceksiniz ki aldatmıştır sizi.. Aldatmadı.Belki öncesinden taşıyıcıydı getirdi, ya da bende vardı ama aktif zamanına denk gelmedim hiç. Çünkü annemden dolayı düzenli smear yaptıriyorum.
Hpv negatif olduğumu gördüğümde sevgilimle tekrar birlikte olabilir miyim?(Bu arada o da aşı başlayacak ve ahcc kullanacak en az altı ay) Ayrıca o 6 yıl önce yani birlikteliğimiz başlamadan 1 yıl kadar önce bir et ben aldırmış penis üstü kısımdan. Bilmiyorum siğil miydi, et ben miydi diyor.İşlemi yapan Dr da her hangi bir şey dememiş. Şu an en et ben siğil VS yok vücudunda.
Çok ağır ve zor psikolojik bir dönemden geçiyorum. İlişkimi bitirmek zorunda kalmadan, çözüm bularak ilerlemek istiyorum. Ne yapmalıyız? , bilen birileri, yaşayan birileri vardır umuyorum.
Selamlar, ilk kez bizim forumu okudugun gece uyuyabilmene çok sevindim, bir kişinin en azından çok rahat olmasa da biraz rahatlamış olması bile beni mutlu eder.
Bunun dışında endometrium nedir bilmiyorum ama şunu biliyorum ki, bu forumda kanser olan olmadı. çünkü hepimiz çok bilinçliyiz, sen de oylesin, düzenli smear yaptıran insansın en basitinden yani senden habersiz bir seyin yıllaaaaarca ilerlemesi falan lazım ki ve senin hiç doktora gitmemen lazım ki anca ileri yaşlarda kanser olasın falan... Ondan dolayı için rahat olsun.
cin1 genelde kendi kendine gerileyebiliyor ama taşınan tipe baglı olarak bazen gerilemiyor mesela tip 16-18 ve yüksek riskli baska risklerde genelde gerileme hemen olmayabilir. Ahcc'ye baslamanız güzel, tek esliyseniz erkek arkadaşınızda mutlaka vardır o kadar uzun bir birliktelikten sonra, o da doktora gözüksün ama sigil falan yok ise yapılacak bir şey yok. Bir süre birlikte olmanızı önermem kesinlikle mesela simdilik ilk 6 ay, cinsel bir temas olmadan da cinsel hayatınıza devam edebilirsiniz. Bunun dışında çift olarak ahcc kullanılması önemli, evliler falan öyle yapıyor, erkek arkadaşıyla kullanan da var. Çünkü birinin bagısıklık sistemi ahcc ile hpv'yi yenmeye hazırlanıyor, öbürü öylece duruyor, o zaman yenecek olan kişide veya yendikten sonra da eger ayrılma niyeti yok ise yine aynı insanla beraber... birlikte olmaları yine problem teşkil ediyor, pinpon etkisi ile virüs bulaşıyor cunku. Bundan dolayı her iki kişi de kullanıp, sigara varsa mutlaka bırakıp ya da en azından gunde 1-2 taneye indirip, saglıklı güzel beslense, epilasyon olarak jilet kullanmasa (makasla kısaltma, ameliyat eldiveni veya çok gerekli durumlarda tüy dökücü krem kullanılabilir) her iki kişi de negatif olabilir kaç tane tip taşıdıgına baglı olarak belli bir sürede.
Genelde ahcc'yi 6-8 ay arası kullanıyoruz, ben 8 ay kullandım. Eger tip sayınız fazla ise, veya öyle çıkarsa; 9-12 ay arası kullanmanızı öneririm 2tipten fazlaysa. Hemen gitmiyor çünkü tüm tipler, biraz daha süre alıyor. Sigil olmasa da vücudunuzda bulaş riski var o yüzden cinselligi hayatınızdan cıkarmanız önemli bir süre, ahcc kullanırken bunlara dikkat edin, önemli seyler bunlar, ahcc etkisini sönümlemeyin.
Teşekkür ediyorum, açıklamanız için... Annem rahim kanseriydi. Endometrium ca dediğim oydu. İkisi çok farklı şeyler biliyorum ama ilk Cin1 olduğumu duyduğumda aklımdan çıkmadı annem. Majör depresyon teşhisi koydu terapistim.
İyileşeceğim umudunu bu forumda buldum. 🌸
16 ve 18 negatif bende. yazdığım diğer yüksek riskli tiplerden biri tespit edildi yazıyordu sonuçta. Kolposkopi de cin 1 dedi Dr.Cin1 e sebep olan da hpv zaten değil mi?
Erkek Ark aşı olacak, ahcc de kullanacak ama sigarayı bırakabilir mi, sanmıyorum.6 ay cinsellik yok, umuyorum bu şekilde halledebiliriz.
Sigarayı mutlaka azaltsın yapabildiği kadar, günde 3 olursa iyi olur. Cin1'e sebep olan büyük oranda hpv evet, bu değişimlerden çoğunlukla hpv sorumlu oluyor. Siz anneniz değilsiniz, sizin öykünüz farklı, annenizin durumunuza üzüldüm gerçekten ama şimdi toparlanma vakti, bu forumda hiç kanser olan olmadı, kanserden vefat eden de. Sizde de öyle bir durum olmayacak emin olun.
Teşekkür ediyorum yanıtlarınız için. Temmuzda yaptırdım kolposkopiyi ve Dr um 6 ay sonra sadece smear yapacağız dedi. Özellikle hpv dna yapmayacak mıyız dedim. Hayır 1 yıl sonra o dedi. Doğru süreç bu mu? Hpv dna yaptırmadan Cin1 i nasıl anlayacak smearda sadece. Ben ilerlerse ve kaçırırsam diye korkuyorum. Ne yapayım?
Çok da sordum ama faydası oluyor benim için. Teşekkür ediyorum 🌸
1 yıl sonra hpv testi yapacak demek, normalde bu işler sigil cıktıgında veya kadında direkt sürüntü alınarak önden baktırılır, negatif oldugunu daha sonra anlayabilmek icin (kişi hangi tipi tasıdıgını görür) senin doktor hpv dna da negatif misin değil misin onu baz alacak o zaman.
Biz o yüzden laboratuvarları tercih ediyoruz test icin, sana da bunu öneririm
Cin seviyesini zaten hpv dna testi ile anlamıyorlar ki hücresel bozulma var mı diye smear'e bakılıyor sonra kesin tanı için kolposkopi yapılıyor. Bu sebeple doktorun yönlendirmesi doğru. Benim de cin1 çıkmıştı genelde 6 ayda 1 smear alınacak şekilde kontrol öneriyorlar. Cin1'in kendi kendine gerileyeceği düşünülüyor.
Teşekkür ediyorum Arya. Ben küçük bir İlçedeyim, lab yok burda. Büyükşehirde de nasıl bir lab aramalıyım?
Mukaddes, sizin Cin1 durumunuz nasıl sonuçlandı, şu an ne durumdasınız?
Size özelden yazdım mukaddes. Erkek arkadaşım bugün aşı olmak için eczaneden gardasil istedi, rapor olmalı dediler. Aile hekimine gitti. Şaşkınlıkla, ilk kez duyuyor gibi erkeklere yapılmıyor o aşı demiş doktor. Yani aşıyı yaptıramadı adam. E nasıl olacak bu iş, yaptıranlar nasıl yaptırıyor? Prospektüsüne baktım,cinsiyet belirtmemiş ama erkekler için 26 yaşa kadar mı uygulanıyor acaba? Yaptırdım diyen bir sürü paylaşım okudum forumda.
Ben reçetemi yazdırdığımda 30 erkek arkadaşım 34 yaşındaydı, ikimiz de reçetemizi özel hastanede yazdırmıştık ve görüştüğümüz doktorların hepsi gayet de önermişti aşıyı. Bu sağlık ocakları nasıl bir kafa yaşıyor anlamıyorum. Bu arada reçete ilacı eczaneden almak için değil aşıyı vurdururken gerekti bana hep. Biz hep aynı reçeteyi kullandık. İlacı eczaneden aldık hastaneye gittik reçetemizi gösterdik ilacı olduk ve reçeteyi geri aldık. Sistem hep böyle işledi :) eczanemiz de hastanemiz de reçetemiz de aynıydı :)
Bir de üroloğa gidip denesin madem, özel hastanede. Hem görünürde siğili yok, kız arkadaşımda çıktı derse belki verir rapor. Olabilir iğne. İğne özel ama olması için reçete istemeleri çok tuhaf.
Peki, erkeklere test yapılan bir kaç yer yazılmış forumda mavi lab ve gelişim lab galiba. Acaba buraların sonuçları doğru çıkıyor mu?Bazıları demiş yanlış, bazıları demiş doğru. Test yapsa erkek arkadaşım, nereye gidecek
Valla 26 yaş olayını artık kimse söylemiyor arya hatta geçen bir doktorun konuşmasını dinledim adam 45 yaşında kendine yaptırmış aşıyı, ne olursan ol yine ol diyorlar :) tabii etkinliği azalıyordur illa ki bunun en ideali hiç cinsel ilişki yaşanmadan 13 14 yaşlarında olunması
Kesinlikle ve bunun ideali ''hpv olup da vucudunda hpv varken, hpvden korunmak icin aşı olmak'' değil ya kesinlikle :D
Bilmiyorum yaptırın diyor doktorlar diğer tiplerden korunmak için ama 26 yas sınırı neden konulmuş mesela? Bence o önemli. Etkinliği epey azalıyorsa veya etki etmezse yaş sınırından dolayı yaptırsam ne, yaptırmasam ne...
İleride çocuğuma kücük yaşta yaptırıcam hepsini o döneme kadar da umarım 9lu aşı da gelir :) Z kuşağı bizim gibi değil daha özgür ve rahat, emin olun biz ailemize söyleyemiyorken böyle durumları onlar bize söyleyebilecekler. Çünkü ailelerimiz cinsel anlamda baskı ile büyüdüler, onlar için ve onların anne babaları için bekaret, bekareti korumak, cinsellik, namus vs. gibi şeyler çok önemliydi. Ama benim için önemli değil, özellikle biz hpv olanların yani bu deneyimi yaşayıp ailemize söyleyemeyenlerin ileride daha bilinçli, yönlendirici, çocuğun başına bir şey geldiğinde ''annem babam ögrenirse mahvolurum'' diye düşündürtmeyen anne - babalar olacağımızı düşünüyorum.
Maalesef doktorlar smear ile bakılıyor. Cin1 olan birine kolposkopi yapmıyorlar, kolposkopiye gerek duymaları için cin2 veya cin3 olman lazım. Ama her halukarda diyelim ki cin3'tün ve temizlediler leep operasyonu ile. Ondan sonra smear ile bakılıyor tekrardan, biraz düsününce bana da sacma geliyor ama bu leep işleminde ''cerrahi sınırlar negatif/pozitif'' olayı var, asıl belirleyici o. Eger o negatif çıkıyorsa baska bölgelerde hücre degişimi yok demektir, temizlemiş doktor demektir, o zaman tekrar kolposkopi yapıp haydi bakalım var mı diye bakılmaz.
Cin 1 vakalarının %60ı geriler. Eger birden fazla tip veya ''riskli'' tip taşımıyorsanız dert etmeyin.
Seni çok iyi anlıyorum, ben de aynı kaygı ile "şimdi ben 6 ay sonra vereceğim smear sonucuna nasıl güveneceğim, gerçekten bu sonuca güvenecek miyim?" Diye sorduğumda 2 farklı doktordan evet cevabı aldım. Kolposkopi olmayacak miyim diye sorduğumda da hayır gerek yok cevabını aldım.
Burda maalesef bir çıkmaza giriyoruz. En azından doktor kontrolündeyim diye kendimi avutuyorum :)