Merhabalar sevgili arkadaşlar,

Hpv virüsü ve rahim ağzı kanseri konusunda yeni bir yazı yazdım hpvliyiz.wordpress.com adlı blogumuzda.
Okumak isterseniz buraya yapıştırıyorum



Hpv ve rahim ağzı kanseri nedir?
Hpv ile rahim ağzı kanseri arasında nasıl bir bağlantı vardır?
Rahim ağzı kanseri nasıl ilerler?
Rahim ağzı kanseri nasıl önlenir ?

Rahim ağzı kanserinin belirtileri, düzensiz regl ve kanlı akıntı ve cinsel ilişki sırasında/sonrasında kanama olarak geçmektedir.

Öncelikle Rahim ağzı kanserinin nasıl önlendiği ile başlayalım. Kanser türleri arasında önlenebilir kanser türü olarak geçmektedir. Rahim ağzı kanserine %95 hpv virüsü sebep olmaktadır. O sebeple yazımıza hem hpv virüsüne değinerek hem de rahim ağzı kanserinden nasıl korunacağımızı öğrenerek devam edebiliriz. Hpv virüsünden korunmak için küçük yaşlarda özellikle 26 yaşına kadar yaptırılan hpv virüsü aşısı olan gardasil vb aşılarla rahim ağzı kanserinden korunma sağlanmaktadır. Ancak bu tek başına yeterli değildir. Nedenine gelirsek ülkemize henüz bütün hpv türlerini en azından en sık rastlanılan hpv tiplerini kapsayan bir aşı gelmedi. Ancak en tehlikeli hpv tipleri olan tip 16 ve tip 18’den korunabilirsiniz. Çünkü rahim ağzı kanserine en çok tip 16, 18 ve bilimum yüksek riskli hpv tipleri sebep olmaktadır.

9-14 yaş arasındaki kız/erkek çocuklarına 3 doz olmak üzere hpv aşısı yapılmaktadır. 26 yaşına kadar yaptırabilirsiniz. İlk doz aşıdan belli bir süre sonra ikinci dozu ve ilk dozdan 6 ay sonra ise üçüncü doz hpv aşısını olarak bu süreci tamamlayabilirsiniz.

Aslında hpv tek başına rahim ağzı kanseri için yeterli bir virüs değildir. Rahim ağzı kanseri olabilmeniz için uzun süre rutin jinekolojik kontrollere gitmemeniz, her yıl verilen smear testinizi yaptırmamış olmanız lazım. Buna ek olarak çok eşlilik, korunmadan ilişkiye girmek de hpv virüsüne yani siz fark etmeden ilerlerse dolaylı yoldan rahim ağzı kanserine yakalanma riskinizi artırıyor. Başka faktörlerde var. Hpv virüsüne yakalanma ve önlem alınmadan rahim ağzı kanserine yakalanmanıza sebep olan faktörlerden birisi de sigara ve kötü beslenme şeklidir.

Aranızda hpv virüsü ile enfekte olanlar lütfen korkmasın. Hpv virüsü ile enfekte olduğunuzu bilmek size farkındalık kazandıracaktır. Bu süreçten sonra ne yapmanız gerektiğini hem blogumda hem de hpvliyiz forumumuzda detaylı anlatıyorum ve sorularınıza her zaman cevap veriyorum.

Rahim ağzı kanseri nasıl ilerlemektedir?


Uzun yıllar fark edemediğiniz hpv ve birlikte gelen rahim ağzı kanseri şu şekilde ilerler.
Öyle ya da böyle saydığım sebeplerle birlikte hpv virüsü kaptığınızı ve hpv virüsü ile enfekte olduğunuzu öğrendiniz. Ancak hpv virüsünün en belirgin özelliği olan genital siğil yani kondilom çıkarma evresini yaşamadınız diyelim. Vücudunuzda başka bir belirti vermiyor, siz de doktora gidip hpv taraması olmadınız, pap smear testini yaptırmadınız. Eğer tip 6 ve tip 11 gibi hpv tiplerini taşıyorsanız %90 genital siğiliniz çıkacaktır. Hpv virüsüne sahip olduğunuzu bu şekilde fark edeceksiniz.
Ancak hpv tip 16 veya tip 18 varsa genital siğil yani kondilom yapmayabilir ve başka belirti vermeyebilir ilk aşamada. Bu süreçte yine pap smear testi yaptırmadıysanız ve rutin kontrole gitmezseniz fark etmezsiniz.

Bir gün eğer pap smear ve hpv tarama testi yaptırırsanız bu şekilde öğrenebilirsiniz. Ya da çok acı ancak maalesef özellikle 45 yaş üstü kadınlarda gördüğümüz rahim ağzı kanseri ile karşı karşıya kaldığınızda öğrenirsiniz. İlk belirtileri olan kanlı akıntı, cinsel ilişkide kanama vb. belirtiler verir.

Rahim ağzı kanseri, rahimde kansere dönüşebilecek kötücül hücreler oluşturmakla başlar. Bunların seviyeleri vardır. Cin1 – Cin2- Cin3 diye geçer.

Cin1 olduğunuzda ciddi anlamda endişeleneceğiniz bir durum yoktur, gerileme ihtimali yüksektir. Doktorunuz herhangi bir şey yapmayıp beklemeyi ve rutin kontrollerle izlemeyi tercih edebilir.

Cin2 olduğunuzda doktorunuz leep yapmayı tercih edebilir, bu da normaldir.

Cin3 ise, kanserden önceki evredir. Köprüden önce son çıkış olarak kabul edebilirsiniz. Leep konizasyon işlemi elzemdir ve birçok doktor leep konizasyon yapmak isteyecektir.

Rahim Ağzı Kanserinde Leep Konizasyon yapıldığında ne oluyor?

Leep konizasyon yapıldığında, eğer sınırlarda negatif ise rahminiz bir bebek gibi tertemiz oluyor. Yani Rahim ağzı kanseri ile ilgili bir ilişiğiniz kalmıyor ancak bitti mi? Bitmedi. Çünkü hala hpv virüsünü vücudunuzda taşıyorsunuz.

HPV VİRÜSÜ VE AHCC

Hpv virüsünden kurtulmak için AHCC denilen, 6 aylık kullanımda %90 hpv negatif yapan ve hpv virüsünden kurtulmanızı sağlayan bu gıda takviyesini kullanabilirsiniz. Herhangi bir yan etkisi yoktur ve ilaç değil gıda takviyesi olarak geçmektedir. 1 yıl önce ülkemizde resmi olarak bulunmuyordu ancak şu an hpvliyiz.com sitemizden temin edebiliyorsunuz. Hpv negatif olmak ve hpv virüsünden kurtulmak için AHCC’ye nasıl ulaşacağınız ile ilgili bilgi verip yazımıza devam edelim. Ahcc temini için ulaşacağınız numara; 0542 487 21 22

HPV VİRÜSÜ VE BAĞIŞIKLIK

Bunun dışında hpv en çok psikolojimizden ve bağışıklık sistemimizden etkilenir. Yani psikolojimizi pozitif yönde tutmalıyız, anksiyete krizine girmemeli endişelerimizi kontrol altına almalıyız. Unutmayın ki, hpv virüsü evet canınızı fazlasıyla sıkabilir, süreç biraz uzun olabilir ama geçecektir. 5-6 yıl hatta 10 yıl boyunca hpv virüsü ile enfekte olup pozitif kalabilen hastalar elbette ki vardır ancak düzensiz beslendikleri, bağışıklıklarını yükseltmedikleri veya belki de hala çok eşli hatta korunmadan ilişkiye girdikleri içindir. Hpv virüsü ile gerçekten savaşırsanız hpv virüsünü yenersiniz. Bana güvenin arkadaşlar.

HPV VİRÜSÜ VE SİGARA KULLANMAK

Sigara kullanmak da hpv virüsünü tetiklemektedir. Eğer mümkünse sigarayı bırakın. Özellikle rahim ağzı kanseri ve oral yoldan bulaşan hpv virüsünde bunun rahim ağzı kanseri ve oral olan bilimum kanserlere çevrilebilmesi için bir etken olması gerekiyor. Tek başına rahim ağzı kanseri olması durumu bu kadar kolay değildir. Sigara gibi tetikleyici bir etken olması gerekiyor anlayacağınız. Hpv ve sigara birleşince o zaman bu sonuçlara yol açabiliyor.

Korkmayın. Rutin taramalarınızı yaptırın. Pap smear testinizi ihmal etmeyin. Pap smear testinin %25 yanılma payı vardır bu sebeple rahim ağzı kanseri için özellikle belli aralıkları hpv virüsü tarama testi yani hpv genotipleme testi yaptırın. Bunu hastanelerde veya laboratuvarlarda yaptırabilirsiniz.

SAĞLICAKLA KALIN.

Arya.